VOORKOM EEN STINKENDE WASMACHINE!

Doordat machines beter worden en de zeepfabrikanten hun zeep steeds verder ontwikkelen, is het mogelijk om op lage temperaturen te wassen. De meeste mensen wassen alleen nog op 30 en 40 graden. Nu lijkt dat voor de portemonnee wel leuk, maar de wasmachine heeft daar minder baat bij. Er zitten in zeep namelijk oliën en vetten, die bij elke wasbeurt op een lage temperatuur een klein filmlaagje achterlaten in de machine. Nu is dat bij één was niet zo’n probleem, maar keer op keer, week na week, kan dit er voor zorgen dat de machine vervuild raakt. Als gevolg: een stinkende wasmachine en vlekken in kleren die niet gewassen zijn. Deze vervuiling noemt men ‘vetluis’.
Vetluis is eenvoudig te voorkomen door naar de voorgeschreven zeepdosering van de zeepfabrikant te kijken en uw dosering daar op aan te passen. Gemiddeld zult u ongeveer tussen de 20ml en 35ml zeep nodig hebben voor een volledig programma (ongeveer een vingerdikte in de dop).
Ook is het belangrijk om de wasmachine ongeveer 1 keer in de 2 maanden een wasbeurt te laten draaien op de hoogst mogelijke temperatuur die de machine heeft. Alle vetten, oliën en zeepresten worden opgelost zodat de machine weer schoon is. Het is raadzaam om tijdens dit programma geen zeep of kleding toe te voegen, dit in verband met het loskomen van vuil uit de trommel. Toevoeging van een kopje natuurazijn mag, nog beter is een goede machinereiniger te gebruiken zoals de Hygiëne PLUS+ wasmachine.
Voor wasmachines die na januari 2011 zijn geproduceerd is het raadzaam om GEEN soda te gebruiken. Dit omdat het aluminium in de machine van onder andere het trommelkruis aangetast kan worden. Het gevolg daarvan is dat het aluminium kan breken.

Andere aanraders om de wasmachine te reinigen:

·        Javel Solid: DESINFECTERENDE javel-tablet om de machine te reinigen

·        Machi-Net: reiniging van de machine met klemtoon op ONTKALKEN